torstai 20. marraskuuta 2014

Merkillistä tasa-arvoa

Pian viisi vuotta täyttävä poikani on alkanut kiinnostua liikennemerkeistä. Useimpien liikennemerkkien sanoman voi päätellä suhteellisen helposti merkkien kuvista, mutta aina merkityksen tulkinta ei ole yhtä suoraviivaista. Odotan kuulevani jonain päivänä kysymyksen siitä, miksi suojatiellä on pidettävä aikuisen kädestä kiinni, vaikka suojatietä osoittava liikennemerkki ei tätä millään tavoin indikoi. Ja miksi sitä vastoin kävelytiellä ei tarvitse välttämättä pitää aikuisen kädestä kiinni, vaikka kävelytien liikennemerkissä lapsi pitää selvästikin kiinni aikuisen kädestä? Kuinkakohan tuohon osaisi vastata loogisesti oikein?

Berliinin muurin kaaduttua Itä-Saksassa jalankulkijoiden liikennevaloissa käytetty hattupäinen mies levisi nopeasti myös Saksan läntisiin osavaltioihin. Muutamissa kaupungeissa sympaattisen liikennevalomiehen lisäksi joihinkin liikennevaloihin asennettiin hameeseen pukeutuneita liikennevalonaisia, tarkoituksenaan ilmeisesti korostaa kaupungin päättäjien esimerkillisyyttä tasa-arvopyrkimyksissään. Kenties kaikista pisimmälle tässä tasa-arvokehityksessä on päästy läntisessä Saksassa sijaitsevassa Dortmundin kaupungissa, jossa kaupungin sosiaalidemokraattien ja vihreiden valtuutetut ovat vaatineet, että jokainen rikki mennyt jalankulkijoiden miesliikennevalo pitäisi korvata naisvalolla. Tavoitteena on se, että mies- ja naisliikennevaloja olisi kaupungissa täsmälleen yhtä paljon.

Erikoisen vaatimuksesta tekee se, että sitä on ollut ehdottamassa sekä poliittisesti punaiset että vihreät kaupunginvaltuutetut. Heillä molemmillahan on jo täsmälleen yhtä suuri edustus liikennevalojen lamppujen väreissä. Poliittista erimielisyyttä voi syntyä korkeintaan siitä, tulisiko vihreän valon palaa yhtä kauan kuin punaisen. Sitä vastoin kaikilta muilta poliittisilta tahoilta edustus jalankulkijoiden liikennevaloissa puuttuu kokonaan. Lisäksi vaatimuksessa ei liene otettu kantaa siihen, voisivatko naiset käyttää hattua ja housuja liikennevalomiehen tapaan tai miehet vastaavasti hametta liikennevalonaisen tapaan. Ja menevätköhän näiden sekakäyttäjien suhteelliset osuudet kaupungissa varmasti tasan?

Viime vuonna Saksasta tuli ensimmäinen Euroopan maa, joka salli vauvan sukupuolen määrittämisen syntymätodistuksessa joksikin muuksi kuin tytöksi tai pojaksi. Sukupuolen voi myöhemmässäkin vaiheessa jättää halutessaan määrittämättä, mutta passeihin ja muihin virallisiin asiakirjoihin on edelleen merkittävä sukupuoleksi joko mies tai nainen. Tämä lienee tarpeellista jo pelkästään siitä syystä, ettei Dortmundin punavihreillä kaupunginvaltuutetuilla mene pasmat aivan sekaisin liikennevalojen tasa-arvoisuutta pohtiessa.


Kävelytiellä kädestä pitäminen ei ole pakollista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti