tiistai 23. joulukuuta 2014

Tule joulu keltainen

Helsinki on muuttunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana huomattavan kansainväliseksi kaupungiksi. Yksi osoitus tästä on se, että joulutkin voivat olla nykyään mustia. En tosin tiedä, onko poliittisesti korrektia puhua mustasta joulusta sen enempää kuin unelmoida valkoisestakaan joulusta. Tänä vuonna lumi ehti kuitenkin jo sataa Etelä-Suomeen, joten myös pääkaupunkiseudulla on toiveita valkoisesta joulusta. Tosin lumi saattaa ehtiä muuttua keltaiseksi jo ennen joulua ainakin kotimme edessä olevassa puistossa, jossa hämärän laskeuduttua paikalliset koiranomistajat käyvät päästämässä lemmikkinsä juoksemaan vapaana kaupunkialueella.

Lapsiperheessämme joulua on odotettu jo usean viikon ajan. Päiväkodistakin järjestettiin retki joulukirkkoon jo hyvissä ajoin joulukuun ensimmäisellä viikolla. Tosin tuo päiväkodin kirkkoretki herätti huomattavan paljon some-keskustelua päiväkotilasten vanhempien keskuudessa. Suurimpana huolenaiheena vaikutti olevan se, että kaupalliseen jouluun tottuneille lapsille kerrotaankin joulun olevan kristinuskoon liittyvä uskonnollinen juhla. Itse en osannut tästä asiasta huolestua vielä etukäteen, vaikka ilmiselvästi tällä tilaisuudella oli vaikutusta lapsiin. Poikani nimittäin kysyi pari päivää joulukirkon jälkeen, että onkohan hän Jeesus. Asiaa pari sekuntia hämmästeltyäni vastasin hänelle, että todennäköisesti hän ei ole ja kysyin samalla, miten asia oli tullut hänelle mieleen. Ja hänpä oli aivan loogisesti päätellyt viettävänsä syntymäpäivää jouluna, koska silloin hänelle jaetaan lahjoja.

Joululahjojen verkkokauppa vilkastui Suomessa tänä vuonna uusiin ennätyslukemiin samalla, kun perinteisten kauppojen joulumyynnistä odotettaan taloudellisia pettymyksiä. Päädyinpä itsekin hankkimaan suurimman osan joululahjoista eri kauppaketjujen verkkokaupoista. Tavaroiden tilaaminen ja maksaminen osoittautui huomattavan helpoksi ja nopeaksi tavaksi hoitaa jouluostoksia. Sen sijaan tavaroiden nouto kauppojen palvelupisteestä vastasi kokemuksena aivan tavanomaista joulun viimeisten kauppapäivien tunnelmaa. Ensi vuonna toivosinkin löytäväni sellaisen verkkokaupan, joka lupaa toimittaa joululahjat valmiiksi paketoituna suoraan kotiovelle jouluaatoksi joko joulupukin kanssa tai ilman. Tällaisesta palvelusta olisin valmis jonkin verran maksamaankin.

Kaupallisen joulun tarkoituksena lienee saada mahdollisimman paljon itselleen mieluisia lahjoja. Siispä joulun jännittävin hetki huipentuukin lähinnä omien joululahjojen avaamiseen. Puhdasoppinen homo economicus osaisi tuskin arvostaa antamisen iloa, mikäli siihen ei liity vastavuoroisuutta. Omalta kohdaltani kaupallinen joulu huipentunee kuitenkin havaintoon siitä, kuinka lasten suosituimmat joululahjat ovat jälleen kerran valmistettu Kaukoidässä. Ja niinpä suurimpana joulutoiveenani onkin nauttia keltaisen kulutusjoulun tuomasta lyhyestä rauhan hetkestä. Rauhallista joulua kaikelle kansalle!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti