lauantai 7. helmikuuta 2015

Finnische Demokratische Republik

Vietän tämän viikon rauhallista hetkeä jalat tukevasti pilvissä. Paluumatkani Madridista Helsinkiin oli tosin jäädä puolitiehen Pariisin Charles De Gaullen lentokentällä, joka on selvästikin suunniteltu ranskalaisella logiikalla. Puolen tunnin vaihtoaika tuolla lenkokentällä ei ole millään muotoa riittävä. Jotta pääsisi vaihtolennolle terminaalin toiselle puolelle, on ensin tultava terminaalista ulos ja sen jälkeen jonotettava uudestaan turvatarkastukseen. Tällä kertaa jouduin etuilemaan tarkastusjonossa ehtiäkseni Helsingin koneeseen, mutta eipä kai se jonossa etuilu ole Ranskassa aivan yhtä suuri synti kuin Suomessa.

Lähtiessäni työmatkalle kysyin kotona viisivuotiaalta pojaltani, tuleeko hänelle ikävä, kun olen kolme päivää poissa kotoa. Hän vastasi hyvin napakasti, että ei tule, mutta tuotko silti tuliaisia palatessasi. Ilmeisesti ehdollistuminen on tapahtunut hyvin nopeasti, sillä en käy työmatkoilla kovinkaan usein. Harvoissa työmatkoissahan on se etu, että lapsille tuotujen tuliaisten sekä muiden lahjojen määrä jää kohtuullisemmaksi. Ja samalla välttyy lahjaveroilta, joita tulisi maksaa, mikäli lahjojen arvo ylittää kolmen vuoden aikana 3999 euroa. Loppujen lopuksi tuo summa ei ole kovinkaan suuri, jos tähän laskee mukaan kaikki polkupyörien ja lomamatkojen lentolippujen hankinnoista koituneet kulut.

Verovirasto on lanseerannut jonkin aikaa sitten nettipalvelun, jossa kuka tahansa voi nimettömästi ilmiantaa esimerkiksi vaikkapa naapurinsa verovilpistä. Koska ilmiannon voi tehdä täysin tuntemattomana, niin sitä voi Suomessa harrastaa ihan vain huvikseen jäämättä tästä millään tavoin kiinni. Jos esimerkiksi naapurin lapsilla sattuisi olemaan paljon kalliilta näyttäviä leluja, niin kannattaisi ihan vain varmuuden vuoksi olettaa lahjaverojen jääneen maksamatta. Tämän oletuksen voi sitten suoraan ilmiantaa verottajalle nettipalvelun kautta ja jäädä jännityksellä odottelemaan, että mitenköhän naapurin nyt käy.

Meidän perheemme onneksi Suomen hallitus on päässyt vastikään yksimielisyyteen uuden perhelakipaketin hyllyttämisestä. Lakipaketissahan oli tarkoitus rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta ja jakaa vanhempainvapaita tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Meille tämä olisi tarkoittanut sitä, että nuorinta lastamme ei olisi voinut hoitaa kotona samalla, kun vanhemmat lapset käyvät päiväkodissa. Tai ainakin tämä olisi pitänyt tehdä yhteiskunnalta salassa pitämällä häntä esimerkiksi tynnyrissä piilossa. Toki tässäkin tapauksessa olisi ollut syytä varoa naapureita, jotka olisivat kaikesta huolimatta voineet saada tämän selville ja ilmiantaa tynnyrissä kasvatetun lapsemme päivähoidosta vastaaville viranomaisille.

Lentokoneessa on myös tunnelmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti